El projecte, liderat per l´Agència de Residus de Catalunya i amb el Consell Comarcal com a soci i beneficiari, està recolzat en tres grans reptes ambientals que tenen els abocadors o dipòsits controlats de residus, tres reptes que condicionen el seu impacte ambiental, social, i a la vegada la seva contribució en el manteniment i promoció de la biodiversitat:
1.- Els abocadors com a punts d’alimentació i refugi de les espècies plaga, i espècies exòtiques invasores. Els dipòsits controlats de residus, són acumulacions importants de matèria orgànica, fins i tot en els casos que es realitza ja una important separació de fraccions en origen i per tant una recollida selectiva d’aquests residus. Aquest fet fa que, en zones de la Catalunya Central i costa catalana, les principals espècies de vertebrats que en zones urbanes i periurbanes esdevenen una autèntica plaga, depenguin en bona part de l’aliment que troben en els dipòsits controlats. Les principals espècies que esdevenen autèntics problemes de salut pública, en forma de molèsties directes, danys a mobiliari i instal·lacions públiques i privades, i quantioses danys a l’agricultura.
2.- Els abocadors com a reservoris d’agents químics i microbiològics procedents de residus i aliments, i les espècies que els transmeten. Aquestes instal·lacions controlades de residus municipals, tenen importants poblacions d’animals, vertebrats i/o invertebrats, que són transmissors d’agents microbiològics i/o químics (normalment metalls pesats i/o pesticides), que poden acumular a base d’alimentar-se de forma continuada de residus orgànics i/o inorgànics.
3.- Els dipòsits controlats com a instal·lacions molt útils i efectives de cara a potenciar la biodiversitat. Algunes espècies amenaçades d’extinció, i considerades per la legislació europea de gran interès faunístic i d’obligada i urgent protecció, s’estan instal·lant en zones properes a abocadors de residus per a reproduir-se, ja que tenen una important font d’aliment. Aquesta font d’aliment no és normalment directament els residus, sinó que són les espècies que venen a menjar a l’abocador.
El projecte Life+ MEDITERRANEAN LANDFILLS & BIODIVERSITY pretén assolir els següents objectius:
- Fer recerca sobre la biologia de les espècies de vertebrats i invertebrats que viuen i freqüenten els abocadors de la Catalunya Central, per avaluar-ne les poblacions, veure’n els moviments i estudiar-ne la demografia.
- Quantificar els agents patògens, químics i/o microbiològics, que hi ha presents en aquestes espècies i avaluar-ne els seus possibles efectes i connexions amb les cadenes de salut pública i seguretat alimentària.
- Avaluar les poblacions d’espècies de vertebrats altament amenaçades, i la seva dependència dels abocadors de residus o dipòsits controlats.
- Definir protocols de prevenció i control de les espècies plaga i espècies exòtiques invasores, protocols que comportaran la modificació i millora dels processos de gestió dels abocadors per a minimitzar aquest impacte, així com la minimització dels vectors reservoris i/o transmissors dels agents patògens.
- Promoure accions de protecció i promoció de les espècies amenaçades que visiten els abocadors, sense posar en risc la qualitat i viabilitat del servei i sense promoure les espècies plaga i/o invasores.
- Comunicar a la societat la millora ambiental que suposa aquest canvi de gestió dels dipòsits controlats, i potenciar aquestes instal·lacions com a molt útils per transmetre valors ambientals: el cicle dels residus, el paper de les espècies protegides, les funcions i accions que fa l’abocador de cara a la protecció de la natura, etc.
El projecte es presenta en la convocatòria 2013 del Programa Europeu LIFE+ però es va denegar.
La instal·lació empordanesa treballarà en accions en el mateix sentit.