El CTR Alt Empordà té com un dels seus objectius principals valoritzar el màxim de materials possibles que entren a les plantes de tractament per tal de valoritzar-los. La valorització material és important en la mesura que incideix en implementar l’economia circular i redueix la utilització de recursos naturals.
La planta de compostatge amb el seu tractament de la fracció orgànica té com a principal objectiu aconseguir fer compost de qualitat. Vegeu les seves característiques a la pàgina específica d’aquest material.
La planta de triatge i pre-tractament de la fracció resta dels residus municipals del CTR Alt Empordà té dos objectius: la separació i estabilització de la matèria orgànica de dins la fracció resta i el triatge d’altres residus per tipus de material per a poder valoritzar-los.
Els processos de triatge de la planta fan que actualment de la totalitat de residus d’entrada un 33 % es separa com a material orgànic bioestabilitzat i no refinat i un 40% és material de rebuig no recuperat que es destina a l’abocador.
Quins són els material de sortida del procés de pre-tractament que podríem valoritzar?
LA MATÈRIA ORGÀNICA DE LA RESTA (MOR).
La MOR és la fracció de residus orgànics que no s’han separat prèviament a les llars i no s’han recollit selectivament i que arriben barrejats amb la fracció resta dels residus. La Planta de pre-tractament en fa un triatge a partir de tròmels i en el cas del CTR Alt Empordà es sotmeten a un procés de bioestabilització ( molt similar al compostatge) amb l’objectiu d’obtenir un material no fermentable.
La MOR és un producte que, prèviament refinat i net d’impureses, podria ser utilitzat per a la formació de talussos o obres en terrenys no agrícoles. La seva composició, deguda al contacte amb la varietat dels residus de la fracció resta, no la fa apte per a terrenys relacionats amb el conreu.
En el cas del CTR Alt Empordà actualment no hi ha la valorització d’aquest material, la manca de sortida real per a la seva utilització fa que es dipositi al dipòsit controlat fent una funció de terra estructurant sobre les diferents capes de residus dipositats. La MOR representa un 33% del material de sortida de la fracció resta.
ELS ENVASOS METÀL·LICS
El procés de triatge inclou separadors magnètics i inductius que permeten separar part de les llaunes i envasos metàl·lics del mercat. Un cop separat es fan bales i es valoritzen al mercat de subproductes. La recuperació dels envasos metàl·lics és d’aproximadament de 650 tones anuals, aproximadament un 67% del material metàl·lic que teòricament entra a la planta.
ELS RESIDUS DE PLÀSTIC I METÀL·LICS DE GRAN VOLUM
La planta de triatge s’inicia amb un triatge manual previ. Aquest és necessari per a la seguretat en el funcionament de la planta atès que cal treure a mà residus voluminosos i perillosos que s’han dipositat als contenidors de resta. A banda, es separen residus que pel seu material poden valoritzar.
- Les caixes de fusta de plàstic.Es separen aproximadament unes 45 tones anuals i el seu destí és la trituració i tractament per la seva reutilització com a plàstic de alta densitat.
- Els objectes fèrrics com barres de ferro, estenedors, barbacoes, olles i paelles..... En aquest cas es destinen a la separació i fosa de cada tipus de material per la seva reutilització.
- El cartró de grans dimensions. La seva qualitat després d’haver estat en contacte amb la fracció resta és molt dolenta.En el cas que es pugui valoritzar l’objectiu és tornar-ho a utilitzar per a la fabricació de paper nou. Es classifica per tipus, es condiciona, i s'envia a la fàbrica paperera.
El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha obtingut un ajut del fons Next generation per a millorar la planta de triatge i la nova maquinària, prevista en funcionament el 2024, permetrà separar i poder valoritzar envasos lleugers PET, PEAD i bricks. Aquest material reduirà considerablement el percentatges de rebuig de la planta que actualment es destina a l’abocador controlat...
Ben aviat us en posarem més informació.